Bue og pil
Første udfordring var korrektion af sigte. Hvor meget skal man justere sigtet, hvis man vil ændre træfpunktet x cm på y meter afstand. Det blev løst i følgende lille program
indskydning
Det næste var spørgsmålet om beregning af joule udfra pilevægt og udgangshastighed. Igen forsøgte jeg at lave den nemme løsning
energi
Det jeg ønskede at få ud, var pilens bane meter for meter i forhold til sigtelinjen, gerne på en graf. Det med grafen funker ikke så godt. Nå ja, og brugervenlighed.
bue ballistik
Later, on request, i have made a similar program for US bowhunters describing Exterior Ballistics of Bows, Ballistic Calculator Bow and arrow trajectory
bowballistic
|
Indrømmet, jeg er lidt vild med noget så drengeagtigt som at skyde med bue og pil. ”Da jeg var drenge skød jeg også med bue og pil” den sætning har jeg hørt mange gange. Tja, jeg er så blevet fanget af det igen.
Først var det compoundbuen der med sin store præcision og enorme styrke blev dyrket, ja og bliver det endnu. Formålet var fra starten at bruge den på jagt. Skydning efter papirmål og plasticdyr er en vigtig og nødvendig forberedelse til jagt. Har deltaget i et par konkurrencer med compoundbue og konstateret, at der kan jeg godt være med, men at være en del af toppen kræver fokus på denne disciplin og talent. Så hellere gå på jagt.
Da jeg begyndte med compound buen, dukkede der som vanligt en masse spørgsmål op: Skal jeg bruge en tung pil eller en let pil, hvad sker der hvis jeg trækker flere pund, hvor på pilens bane er den højst etc.
Hurtigt blev det klart, at en masse af disse spørgsmål blev besvaret udfra hvad folk troede, ikke nødvendigvis hvad der er korrekt. Faktisk var det forbløffende lidt folk vidste om pilens ballistik. Kunne heller ikke finde oplysninger om det på nettet, så jeg lavede mit eget ballistikprogram til bue og pil.
Havde fundet ud af, at de vigtigste parametre for at udregne pilens bane er : Udgangshastighed, pilens vægt, indskydnings afstand samt sigtets højde over pilehylden. Bevares, pilens længde, fanetype, pilens diameter, luftfugtighed, atmosfærisk tryk etc. har også betydning, men i jagtlig henseende er det uendeligt lidt. Hvis ændringer i disse har betydning skyldes det ofte tekniske indstillinger på buen.
|